www.FotoRoubas.cz
   web Míry Roubínka s fotografiemi a o fotografii
úvod fotky hlavní stránka nabídka odkazy
Fotografie z roku 2016
    Rok 2016 byl další suchý rok, který by sám o sobě tak suchý nebyl, ale voda v krajině chyběla hlavně z mimořádně suchého roku 2015. Příležitostí k focení bylo tedy poměrně málo, krajina povětšinou neměla žádnou kouzelnou atmosféru nebo náladu. Nějaké povídání k fotografiím najdete dole pod náhledy. Na začátek galerie se vrátíte kliknutím kamkoliv do šedého pozadí stránky.
Ratibořické kytky
Východ slunce na Starozámeckém vrchu
Hrušňová alej ve Světlé
Adršpach
Babička
Jaro
Dolomity
Střípky z Broumovska
Zima na Hejšovině a Rýchorách
CIAF
   
   Focení krokusů v Ratibořicích bylo v tomto roce ve znamení pokusů o zachycení příletu včel na květ a kroužkování. Oboje se mi celkem dařilo. Ze Starozámeckého vrchu vznikla v tomto roce celá řada zajímavých fotografií. Kolekce ze začátku dubna byla jedinečná v tom, že mlhy bylo tak akorát a vytvářela krásně prosvícený svět pro objekty, které z ní vystupovaly. Mlha zakrývala další obzory a způsobila, že oba hřebeny vyčuhující z mlhy nic neruší.
   V blízkém okolí Trutnova je celá řada alejí, ať už na Broumovsku nebo v okolí Hořiček nebo České Skalice. Alej ve Světlé je zajímavá tím, že je tvořena hrušněmi. Fotografie zachycující úplně obyčejné prvky v krajině, která ale může být i přesto, že je nám důvěrně známá, být nejobyčejně kouzelná a podmanivá. Možná právě proto, že jí vlastně tak dobře známe.
   Focení v Adršpašských skalách bylo tento rok ovlivněno suchem. Krajina focená ze Starozámeckého vrchu nebyla zdaleka tak kouzelná a podmanivá jako na začátku dubna, nicméně se podařilo zachytit pár zajímavých nálad ke konci srpna z údolí Metuje a z luk kolem Ozvěny a železniční tratě. Příjemná atmosféra se pak podařila zachytit i v pískovně a na úbočí Čápu. Poslední fotografie pampelišek před skalním městem vypadá jednoduše, ale není. Pampelišky totiž vyrostou každý rok jinde a v jiném množství. Fotografie je také díky velkému dynamickému rozsahu složena z více expozic. Líbili se mi i mraky plující po obloze, které celou fotku krásně oživují.
   Fotografie z Babičky jsou vždy trochu problém. Jednak dělám spíše černobílé fotografie lidí nebo černobílé momentky, které mi přijdou pro Babičku výstižnější, jednak po cestě není moc času na přípravu záběru. Už dlouhé roky chodím kolem takové malé tůně, která je součástí prastarého zavlažovacího a také odvodňovacího systému nivních luk v Babiččině údolí. Takhle z jara, kdy je svěže zelená mi přijde nejzajímavější. I brzy na jaře je zajímavá, rostou v ní blatouchy, ale je to takové strohé.
  Fotografie pořízené na jaře vždy tvoří takovou pestrou směs. která má společného snad jen to, že vznikla na jaře. Výprava do Dolomit se uskutečnila v červnu. Cílem bylo zejména focení kytek, kterých jsme si užili opravdu hodně. Kvetou zde hlavně koniklece, hořce a rododendrony, ty ale ještě nebyly rozkvetlé. Chytli jsme v horách vedra a tak i ve 3 000 metrech bylo 18 nebo 20 stupňů. V údolích teploty šplhaly ke třicítce. I přes teplo bylo na řadě míst v horách ještě i přes metr sněhu, což jsme si docela užívali. Navštívili jseme řadu míst, kde jsme byli v roce 2014. Já jsem si zkusil s kamarády Hrošíky lehkou ferratu na masivu Pomagagnon. Užíval jsem si krásné výhledy na masiv Tofan, Monte Pelmo, Cortinu a bylo to příjemné. Zajímavých fotografií hor tedy vzniklo málo, protože prostě na focení nebyly příznivé podmínky.
  Střípky z Broumovska tvoří fotografie z několika míst. Napadané listí z bříz jsme se Zdeňkem Klučkou objevili těsně pod vrcholem Čápu. Z rozhledny vznikla během léta i fotografie deště podél Javořích hor. V těch jsme navštívili Ruprechtický Špičák, který ale zůstal celý v mlze s tím, že se nám nepodařil rozdělat ani oheň na buřtíky. všechno bylo mokré. Okolí Černého jezera u osady Skály je vždy na podzim krásně barevné. Blízké Bučiny u Milířů nabízí celou řadu témat, ale jsou na focení poměrně náročné. Kousek pod polskou Hejšovinou jsme objevili potůček s několika vodopády a tůněmi, na kterých se točilo listí. Alej kousek od Šonova vznikla v rámci fotografického semináře Ctibora Košťála. Bohužel nevyšlo počasí.
  Začátkem zimy jsme byli fotit s naším nejstarším kolegou a legendou české krajinářské fotografie Jiřím Havlem v jeho oblíbeném Rýchorském pralese. Zima jak z pohádky. Podobné počasí a možná ještě lepší námrazy jsme chytli na konci listopadu se Zdeňkem na polské Hejšovině. Dole nebylo po sněhu ani stopy, na Hejšovině bylo asi 10 centimetrů a na stromech několkacentimetrové jíní a námraza. Vrchol Hejšoviny byl ráno v mracích a i přesto, že i tak měla krajina svoje kouzlo, když se začaly mraky protrhávat, bylo to prostě o něčem jiném.... Poslední kolekce fotografií je z leteckého dne CIAF pořádaném začátkem září v Hradci Králové. Na leteckém dni jsem byl se svým tátou, za což jsem moc rád.
Zpět na fotky