www.FotoRoubas.cz
   web Míry Roubínka s fotografiemi a o fotografii
úvod fotky hlavní stránka nabídka odkazy
Fotografie z roku 2014
    Rok 2014 byl první z řady let, které byly poměrně suché. V podstatě žádná zima, minimum sněhu. Suchý podzim způsobil také to, že bylo málo mých oblíbených mlh. Můžete vidět fotografie z okolí Trutnova, z lesa Dubno u České Skalice, ze dvou cest do Itálie, jedna do pohoří Monte Sibillini a na Gargáno, druhá do Dolomit a samosebou i několik fotek z Broumovska a ze skal. Koho zajímá nějaké další povídání k fotkám, je dole pod náhledy. Na začátek galerie se vrátíte kliknutím kamkoliv do šedého pozadí stránky.
Trutnov a okolí
Les Dubno
Národní parky Monte Sibillini a Gran Sasso, Itálie
Národní park Gargáno, Itálie
Adršpašské skály a Broumovsko
Dolomity
   
   Teplá zima vyřadila zimní fotografii - námrazy, zasněženou krajinu, rampouchy. Spousta jarních fotografií, třeba bledule v Markoušovicích, je najednou ochuzena o zásadní prvek fotografie a to o jarní bystřinu - potok v Markoušovicích byl vyschlý. Ve Sklenářovicích byla situace stejná - potok měl minimum vody a fotky prostě nejsou hezké. Proto suché a teplé počasí ovlivňuje focení v přírodě naprosto zásadním způsobem.
   Na jaře jsme podnikli několik focení, například žáby v Miletínské bažantnici, les Dubno, krokusy v Ratibořicích. Jaro bylo tedy velmi suché a na něho navazovalo suché a teplé léto. Několik fotek vzniklo v létě na louce u lesa Dubno, ale i z této mokré louky nás vyhnalo po pár minutách pichlavé slunce. Jako reakce na horko vzniklo několik pokusů focení hvězd ve skalách nebo naopak ráno v pískovně. Ta dopadla docela dobře, foukal příjemný větřík a mraky šly proti objektivu a vytvořily celkem hezký klasický vějíř na dlouhé expozici.
   V tomto roce jsem také podnikl s kamarády dvě cesty do zahraničí, obě do Itálie. První vedla nejprve do zajímavého pohoří Monte Sibillini. Tam jsme bydleli a fotili v kouzelném městečku Castellucio di Norcia a jeho okolí. Toto městečko se nachází na mírném kopečku, který je umístěn v kruhovitém údolí, které vypadá jako kráter, ale jak jsem později zjistil, pravděpodobně se jednalo spíše o propad související s krasovou činností. Pokračovali jsme pak na Gargáno, kde jsme se věnovali hlavně focení orchidejí. Druhá výprava, tentokrát s jinou partou kamarádů, byla do podzimních Dolomnit. Výpravu vedla legenda české krajinářské fotografie pan Jiří Havel a tak jsme si užili mlžnatých údolí a fantastických východů slunce. Počasí myslím vyšlo fantasticky.
   Podzimní focení u nás v Čechách bylo náročnější, protože mlhy a tajemné nálady v krajině se vytvářelo málo. Hodně focení skončilo nezdarem. Broumovsko je poměrně náročné na fotografování, ale když na to přijde, je velmi fotogenické, jak můžete vidět. Je srovnatelné s Dolomity nebo s Monte Sibillini, ale podmínky pro focení jsou v obou italských lokalitách prostě dostupnější. Dokládá to i to, že ze skal a z Broumovska jsem za celý rok vybral jen čtyři fotky, ale z pouze několikadenních výprav v Itálii je poměrně zajímavých fotek podstatně více.
   V tomto roce jsem se také věnoval trochu focení lidí, zejména pak na Pivofestu, což je docela vydařená letní akce konaná na trutnovském náměstí. Věnoval jsem se také focení rodiny, což bylo, jak se ukázalo později, dosti důležité, protože nás v únoru 2015 opustilo naše milovaný psisko Kuba. Umřel na rakovinu plic a už se nedalo nic dělat. Je třeba žít život naplno, protože nikdy nikdo neví, který den nebude ten poslední a jak osud zamíchá karty. Proto, foťte své blízké, takové fotky mají opravdovou cenu. K těm se po letech rádi vracíme a to i přes to, že nejsou na žádné výstavě nebo nevyhrají žádnou soutěž. Ale abych nekončil pesimisticky, na světě je krásně. Tak užívejte života a foťte... :-)
Zpět na fotky