www.FotoRoubas.cz
   web Míry Roubínka s fotografiemi a o fotografii
úvod fotky hlavní stránka nabídka odkazy
Fotografie z roku 2013
    Rok 2013 byl zvláštní zejména co do klimatických podmínek. Zima se nečekaně prodloužila o měsíc a půl, tedy do půlky dubna. Určitě si vzpomenete, že v březnu tohoto roku padaly teploty až k - 20 st.C. Další nepříjemností bylo velmi studené a deštivé jaro, vzpomeňme na květen, které vyvrcholilo ničivými lokálními povodněmi na začátku června 2013. Koho zajímá nějaké další povídání k fotkám, je dole pod náhledy. Na začátek galerie se vrátíte kliknutím kamkoliv do šedého pozadí stránky.
Adršpašský herbář
Rýchory
Krkonoše
Ratibořice a Babička
Vážky na Bišíku
Noc v zoo
Podoby vody
Adršpach
Louka u Dubna
Střípky z okolí Trutnova
CIAF 2013
   
   Deštivé a celkem chladné jaro přineslo focení při dešti, kde kombinace mokré krajiny a polarizačního filtru dokáže vykouzlit neuvěřitelné záběry, plné kontrastu a velmi sytých, šťavnatých, živých plných barev. Den před povodněmi jsme byli fotit Vstavače májové u Svobody nad Úpou. Když jsme z lokality odcházeli, začalo pršet....
   V tomto roce jsem se také více soustředil na moje velmi oblíbené Adršpašsko - teplické skály a okolí. Část fotografií v dešti vznikla v Bučinách u Milířů, líhnutí vážek a Ostaš pak vznikly na a v okolí hradu Skály. Razím zásadu, že Ádr nejsou jen skály. Vznikly tedy i fotky s výcházejícím sluncem v Havraním městě, orosené květiny a trávy či nálady ze skal. Co je v Adršpachu trochu problém jsou mezi fotografy oblíbené podzimní mlhy. Ve srovnání s podobným skalním městem, Česko-saském Švýcarskem, nemá zdroj vlhka v podobě Labe ani vhodně tvarované kaňony. Proto mlhy v samotných skalách jsou poměrně vzácné a netvoří tak úchvatné scény. Trochu mlhavější podzimní fotky vznikly až o rok později, v roce 2014. Podzimní mlhy jsou naopak poměrně časté v okolí Ostaše či v Broumovské pánvi.
   Více jsem se také věnoval fotografii lidí na trutnovských akcích, konkrétně na Pivofestu nebo na zahájení letní sezóny na Gablenzi. Jedná se převážně o černobílé fotky, další černobílé fotky vznikly ve skalách v Ádru. Zajímavé fotky jsem pořídil na louce u lesa Dubno, je to zajímavá lokalita, kde lze nafotit jak zajímavou květenu, tak hmyz či ptáky. Nezapomenutelným zážitkem byla procházka po Krkonoších při východu slunce s Jiřím Havlem. Vidět hory z úplně jiných úhlů a projít si třeba Úpské rašeliniště bylo fantastické. Také jsem fotil zvířata v královédvorské zoo, je to příjemný trénink kompozice.
   Již zmíněné fotografie s mlhou se zadařily na podzim, fotili jsme s kolegy krásné ráno s inverzí z Rýchor. Mlha samosebou dodala fotkám v kombinaci se sluníčkem neopakovatelnou atmosféru. Co se o mne málo ví i mezi lidmi co mne znají, tak je to, že mám rád letadla. V současné době to zní sice divně, ale zejména ruská konstrukční škola dokáže vytvořit zajímavé stroje. Fotil jsem tedy i na leteckém dni CIAF v Hradci Králové. V tomto ročníku byl předváděn i letoun ruské výroby SU 27, Ukrajinského vojenského letectva. Je smutné, že tyto stroje včetně pilotů jsou nyní ve válce s Ruskem. Abych neskončil u této poněkud hořkého konstatování, tak na závěr uvedu, že za rok 2013 je na co se dívat !! Posuďte sami.
Zpět na fotky